« Till friluftsframjandet.se Friluftsfrämjandet

Frågor och svar

Vem är ansvarig för verksamheten?
Skogis arrangeras av Friluftsfrämjandets Riksorganisations kansli i Stockholm. Kontoret och vår kundservice når du lättast genom kontaktformuläret under Om Skogis. Fyll i dina uppgifter och ditt ärende.

Hur många ledare och barn är det i en Skogisgrupp?
En Skogisgrupp består av max 12 barn och alltid två Skogisledare.    

Hur anmäler jag mitt barn?
Din anmälan gör du under Anmälan. Välj åldersgrupp, dag och tid och klicka på ”Anmäl nu”. Fyll sedan i dina personuppgifter. En giltig e-postadress måste anges eftersom vi främst kommunicerar genom mejl. Betalning sker online i samband med anmälan.

När anmälan är gjord får du en bekräftelse till din mejl. Dyker denna inte upp bör du höra av dig till oss antingen genom att ringa 08-447 44 40 eller mejla skogis@friluftsframjandet.se så snart som möjligt.

Mitt barn vill gå på Skogis tillsammans med en kompis, hamnar de i samma grupp?
Självklart får kompisar gå i samma Skogisgrupp! Informera Skogisledarna vid kursstart, så tar de hänsyn till detta vid gruppindelningen.   
 
Kan jag lämna en intresseanmälan gällande framtida Skogis-kurser?
Längst ner på sidan, under fliken "Anmälan", finns ett formulär där du kan skicka dina kontaktuppgifter till oss. Då hör vi av oss till dig med senaste nytt om framtida Skogis-kurser.  

Mitt barn har ännu inte fyllt 4 år, kan jag anmäla ändå?
Åldersindelningarna är en riktlinje, och vi vet att utvecklingsnivån skiljer sig åt i den här åldern.
En riktlinje för att bedöma om just ditt barn är redo för en Skogiskurs kan vara att du känner efter om ditt barn klarar att vara utan en förälder/anhörig på träffen.

Vi har två prova-på-tillfällen under terminens första två veckor. Priset är 250 kronor och först efter de två träffarna behöver du avgöra om Skogis passar ditt barn denna termin. Önskar du avboka återstående träffar, läs mer under frågan ”Hur avbokar jag” nedan.

Får jag anmäla barn med funktionshinder?
Självklart är barn med funktionshinder varmt välkomna till Skogis! Vi ser gärna att ledsagare finns med barnet under aktiviteten så att våra ledare kan koncentrera sig på gruppen som helhet. Prata gärna med ledaren hur ni kan lägga upp aktiviteten för barnet på bästa sätt.

Finns det möjlighet att vara med mitt barn under de första gångerna?
Givetvis vill vi att det ska finnas möjlighet till inskolning för barnen om behovet finns. Vid första tillfället rekommenderar vi att du som förälder eller anhörig är med, övriga tillfällen ser vi helst att barnen deltar på egen hand. Under kursen är målet dels att barnen ska genomföra olika aktiviteter i naturen men också att barnen ska lära sig att fungera i gruppsammanhang utanför förskolan. Under Om Skogis hittar du rubriken ”Din roll som förälder", där kan du läsa mer om hur vi ser på föräldramedverkan.

Vad kostar det och vad betalar jag för?
Priset för höstterminen är 890 kronor per barn. Då ingår sju träffar à 1 timme med utbildade ledare, försäkring för barnet under alla aktiviteter och ett diplom som delas ut under sista träffen. Terminsavgiften inkluderar ett medlemskap för de barn som inte redan är medlem i Friluftsfrämjandet.

De första två träffarna är s.k. prova-på-tillfällen. Om du och ditt barn väljer att avsluta kursen efter dessa två tillfällen betalar ni 250 kr för dem och får sedan resterande belopp återbetalt. Läs mer om avbokning nedan.

Varför betalar jag för hela kursen direkt?
Du betalar beloppet för hela kursen på en gång, 890 kronor. Vår erfarenhet från andra barnkurser inom Friluftsfrämjandet säger oss att de flesta väljer att vara med hela kursen – och du slipper genomföra två betalningar med några få veckors mellanrum. Om du däremot väljer att avboka görs en återbetalning till dig. Se frågor kring avbokning nedan.

Hur ska barnen vara klädda?
Barnen ska vara klädda för utomhuslek efter väder och vind. Bra stövlar/skor är viktigt då det är lätt att bli kall om man fryser om fötterna. Packa gärna en liten ryggsäck med ett extra ombyte (strumpor, vantar efter årstid, mjukisbyxor). Ta också med en fylld vattenflaska (märk gärna vattenflaskan med barnets namn) och en frukt till vår fruktstund. Vi vill gärna uppmuntra er föräldrar att packa med just en frukt och inte en kaka, bulle eller liknande.

Jag får inte några informationsmejl från er, vad kan detta bero på?
Den e-postadress som du angav i anmälan är den som vi skickar all information till. Har du ett spamfilter till ditt e-postkonto kan detta vara orsaken till att du inte fått några mejl. Kontrollera din skräppostmapp! Hittar du inga mejl från oss i din skräppostmapp, kontakta oss via kontaktformuläret. Kontaktformuläret hittar du under Om Skogis. Ange gärna den e-post du önskar få våra mejl till en extra gång. Har du en företagsadress kan detta också vara orsaken till att mejlen inte når dig. Många företag har spärrar för denna typ av utskick.

Mitt barn är sjukt och kan inte delta på träffen den här veckan, behöver jag anmäla vår frånvaro?
Du behöver inte sjukanmäla ditt barn till oss. Kursen fortlöper oavsett hur många barn som kommer. Vi ställer aldrig in en träff baserat på hur många barn det är i gruppen.  

Mitt barn är sjukt och kommer inte kunna vara med resterande tillfällen av kursen. Kan vi få pengarna tillbaka?
Blir ditt barn sjukt eller skadar sig så att barnet inte kan medverka på resterande aktiviteter under terminen behöver vi ett giltigt läkarintyg som visar på att barnet inte är kapabel till att delta under resterande träffar. Du betalar för träffarna fram till att vi erhåller ett läkarintyg oavsett om ditt barn närvarade eller ej.

Obs! Detta gäller inte sjukdom vid enskilda tillfällen under terminen – trots läkarintyg. Detta gäller endast om barnet inte kan närvara vid samtliga resterande aktiviteter på grund av sjukdom eller skada.

Kan mitt barn "ta igen" ett missat Skogis-tillfälle?
Tyvärr är det inte möjligt att "ta igen" ett Skogis-tillfälle som ditt barn har missat. Skogisbarnen är små och vår önskan är att skapa trygga grupper med kontinuitet; där barn och ledare lär känna varandra. Denna process störs om nya barn dyker upp då och då i gruppen. Vi hoppas att ni föräldrar har förståelse för detta.       

Hur avbokar jag?
Avbokning sker genom formuläret under Om Skogis. I meddelandefältet lämnar du också dina kontouppgifter om en återbetalning är aktuell. Avbokningar kan inte göras till våra ledare. Att meddela en ledare inom Skogis att ni inte önskar fortsätta räknas i sig inte som en giltig avbokning. Avbokningar måste göras via den här webbplatsen enligt ovan.

Om du avbokar barnets plats senast söndagen 15 september 2013 klockan 23.59 betalar du totalt 0 kr.
Avbokningar mellan måndagen 16 september 2013 fram till måndagen 7 oktober klockan 23.59 debiteras prova-på-avgiften på 250 kronor/barn, oavsett om barnet närvarar noll, en eller två gånger. Ditt barn har möjligheten att prova två gånger fram till den 7 oktober 2013. Prova-på-tillfällena kan endast nyttjas fram till den 7 oktober 2013. Dessa tillfällen förflyttas inte på grund av resa, sjukdom eller annat skäl. Efter 7 oktober 2013 klockan 23.59 görs inga återbetalningar av deltagaravgiften.

Vilka avbokningsregler gäller när mitt barn får en plats efter att ha stått på kölistan?
Om du placerat ditt barn på kölistan har du möjligheten att prova verksamheten en gång kostnadsfritt. Detta provtillfälle måste utnyttjas inom sju dagar från dagen att du meddelas om att ditt barn fått en plats. Detta gäller oavsett vilket datum du får en plats i en grupp. Du har alltså sju dagar på dig att prova verksamheten och sedan bestämma om du önskar ha kvar barnets plats. Önskar du inte ha platsen innan eller efter att ni provat verksamheten, måste du avboka platsen. Avbokning sker då enligt de regler som finns beskrivna ovan.

Hur betalas deltagaravgiften?
Hela deltagaravgiften betalas online i samband med anmälan av barnet under fliken "Anmälan" här på Skogiswebben.

Hur lång tid tar det innan återbetalning sker?
Inom ett par veckor från avbokningsdagen görs en återbetalning till det konto som du angav när du avbokade din plats. Skulle det mot förmodan inte ha dykt upp någon återbetalning, vänligen kontakta oss via kontaktformuläret under Om Skogis. Välj ”Kursavgift/betalning" som ämne och fyll i resterande uppgifter. Glöm inte att skicka med ditt fullständiga kontonummer (både clearing- och kontonummer).

Vad är det för skillnad mellan Skogis och Skogsmulle?
Skogis är ett komplement till Friluftsfrämjandets traditionella barnverksamhet Skogsmulle. Skogsmulle leds av ideella ledare, ofta en förälder till någon i gruppen eller personer som började som ledare när de själva hade barn i Skogsmulleåldern. Skogsmulle är en friluftsskola och syftar till att låta Skogsmullebarnen upptäcka naturen genom lekar. De får lära sig om skogens vanligaste växter och djur och utvecklar också ett ansvar för allt som lever. Skogsmulle är barnens vän och fantasifigur i skogen och kommer ibland på besök till gruppen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Hans budskap är ”Var rädd om naturen!”

I Skogis är fokus lek, aktivitet och rörelseglädje i skogsmiljö, även om varje träff innehåller ett tydligt "naturlärmoment". Skogis leds av arvoderade ledare, främst förskolelärarstudenter med ett stort intresse för barn och deras utveckling och hälsa.
 
Mitt barn är redan medlem, blir det ett lägre pris då?
Terminsavgiften på 890 kr gäller oavsett om ditt barn redan är medlem i Friluftsfrämjandet eller ej (barnmedlem eller familjemedlem). 

Vad innebär ett familjemedlemskap?

Inom Friluftsfrämjandet kan du bli familjemedlem (520 kr för samtliga familjemedlemmar skrivna på samma adress) och erhåller då möjligheten att ta del av Friluftsfrämjandets breda utbud av aktiviteter för både vuxna och barn. Dessutom ingår Friluftsfrämjandets tidning Friluftsliv i familje- och vuxenmedlemskapen. (Tidningen ingår ej i ett barnmedlemsskap) Läs mer på Friluftsfrämjandets hemsida 

Mitt barn har fått en reservplats, hur får jag besked om hon/han får en plats?

Om ditt barn har fått en plats meddelas du via den mailadress du har uppgett till oss.

Jag är intresserad av att bli Skogisledare. Hur gör jag?
Skicka din ansökan med CV till skogis@friluftsfrämjandet.se. Till samma adress mejlar du också om du har frågor. Varmt välkommen med din ansökan!